Måske er 2022 året, hvor du starter en ny hobby?

Bliv en del af vikingeskibsmuseets bådelaug!

Vikingeskibsmuseets bådelaug søger ny besætning, og den 8.5.22 kan du informere dig om bådelaugene, samt tage ud på en prøvetur. Vikingeskibsmuseet får hjælp til at sejle og vedligeholde deres smukke skibe af en række frivillige foreninger, som vi kalder bådelaug. Det kan være svært at vide, i hvilken af foreningerne man passer bedst ind, da laugene og bådene er meget forskellige. Derfor vil vi gerne give dig muligheden for at høre om hvert af laugenes historie, gruppedynamik, planer for fremtiden osv., så du kan vælge lige præcis det laug, der passer bedst til dig.

 

Dagens program

11.00 Velkomst og generelle informationer
11.30-12.30 Introduktion til de enkelte laug
13.00 Velkommen om bord: prøvesejlads med laugets skibe
16.00 Tilbage i land og afrunding på dagen
17.00 Havnehygge med musik
Lidt pratisk information
Du behøver ikke at have sejlerfaring, men som medlem af lauget bliver du en del af den sejlende besætning. Derfor vil du opleve, allerede på prøvesejladsen, at også du skal være med til at ro og trække i tovværk. Så vi forventer at du er frisk på at lære nyt. Et af vores sikkerhedskodeks lyder „En hånd til skibet og en hånd til sig selv“, hvilket betyder, at man tager aktiv del i sejladsen, men samtidig husker på sin egen sikkerhed og velbefindende. Det er gratis at deltage i informationsdagen. Du kan bare møde op på dagen eller meld dig til på facebook. Skibene er behandlet med trætjære, som er svært at få af tøjet igen, derfor skal du have tøj med der kan tåle at blive beskidt - og tag endelig en ekstra uldtrøj med, da det kan blive koldt på vandet. Du skal selv sørge for frokost - enten tag en madpakke med eller køb noget i havnen.
Forskellige skibe, forskellige laug

Du kan allerede finde lidt informationer omkring de enkelte laug og deres skibe her på siden:

6’er-lauget (Kraka Fyr og Skjoldungen)
6’er-lauget består af ca. 40 medlemmer og råder over de to små vikingeskibe Kraka Fyr og Skjoldungen, som begge er rekonstruktioner efter skuldelev 6. Begge skibe er godt og vel 10 meter lange og kan rumme en besætning på op til 16 personer. Man kan læse mere om lauget her, og om bådene hver især: Kraka Fyr, Skjoldungen.

Helge Ask
Helge Ask blev søsat august 1991 og er en rekonstruktion af Skuldelev 5. For at bemande og sejle skibet kræves en besætning på op til 30 mand. Derfor er der dannet et bådelaug: Helgelauget.

Ottar
Ottar er en rekonstruktion af et stort fragtskib fra vikingetiden, en såkaldt „knarr“ beregnet til at sejle fragt i Nordsøen og det nordlige Atlanterhav. Med Ottar sejler vi ikke fragt, men bruger pladsen til at have et telt ombord til overnatning mens vi sejler. Med en besætning på 12-15 personer kan vi sejle langt og en almidelig sommertogt kan nemt ende i Norge eller Tyskland. Den lille besætning gøre, at vi har en meget flad struktur i lauget og alle sejler på stortset alle poster. Da et skib som Ottar godt kunne tænkes til at have sejlet tværs over Atlanten, er vi meget interesseret i at finde ud, hvordan vikingerne kunne have navigeret deres skibe og træner os i naturnavigation og solkompas. Du kann læse mere om Ottarlauget her på siden og følge os i gennem året på facebook.

Havhingsten
Havhingsten er museets største skib og faktisk verdens største rekonstruktion af et vikingeskib. Det er godt 30 meter langt og 4 meter bredt, og en fuld besætning består af omkring 60 man. Selvom skibet er stort, så er 60 mennesker mange og man kommer tæt på hinanden. Lauget har derfor også en stor social dimension, og med ca 200 medlemmer er der mulighed for at lære mennesker i alle aldre og fra alle dele af landet (og resten af verden) at kende. Læs mere om lauget her, eller selve skibet: Havhingsten.

Rana
Rana er en Nordlandsbåd fra Norge, bygget i 1892, hvilket gør båden til museets ældste båd. Rana blev originalt brugt til vinterfiskeri omkring Lofoten i Nordnorge. Rana kan samle folk, og er en perle i træskibssamfundet, som kan få enhver person til at smile af glæde og nysgerrighed. Lauget er et relativt lille laug, med glade og inkluderende medlemmer. Medlemstallet varierer fra år til år, men vi har omkring 10 aktive medlemmer, og så har Rana en masse venner rundt omkring. Du kann finde informationer omkring Rana her på siden, eller netværke med lauget på facebook.

Rolauget
Lauget for dig der syntes det er kedeligt at sejle for sejl, men elsker at ro. Vi mødes en gang om ugen og ror en tur i en af museets både.

Der findes mange gode grunde til at blive en del af vikingeskibsmuseets bådelaug...

"Der findes ikke et manual for håndtering af et vikingeskib - at sejle med et vikingeskib betyder at opdage og undersøge, hvordan man sejler skibet."
Ulla, Ottarlaug

"Det er en helt særlig følelse ved at være med til at vedligeholde en 130 år gammel Nordlandsbåd."
Sara, Ranalaug

"Det er imponerende at sejle med Havhingsten, meget samarbejdsorienteret og med mange forskellige typer mennesker."
Rasmus, Havhingstelaug

Spørgsmål og svar

Har du nogle spørsmål? Så skriv til os. Vi offentliggøre svarene løbene her på tråden.