Havhingsten skal på land igen – i et par uger

10. maj 2019 16:08 , af Søren Nielsen

FAKE NEWS: ”I fuld storm sejlede Havhingsten, i Roskilde fjords yderbredning, ind i en hval og flækkede et bord – men hvad kan man forvente når nu hele bunden er bygget af originale planker fra vikingetiden…”

Rygterne løber hurtigere end et langskib kan sejle. Men jeg vil gerne give jer en nogenlunde ædruelig forklaring på, hvad der er sket, og hvad vi vil gøre ved det. Og samtidig vil jeg bede jer alle sammen om ikke at udvikle alt for mange forklaringer på, hvad der er sket, hvem der har skylden osv., osv. For det er ikke særligt frugtbart, at der løber rygter rundt.

Ligegyldigt hvor frustrerende og irriterende det er for bådebyggerne på værftet, der har rigeligt at se til, og for Havhingstens laugsmedlemmer, der lige har sat skibet i vandet og brugt en masse timer på at blive klar til årets sejladser, så fortæller lækagen i skibet os noget om, hvordan langskibene i vikingetiden blev konstrueret og håndteret. Og det er jo netop derfor, vi har valgt at arbejde med eksperimentalarkæologi. Byggeriet, sejladserne og håndteringen af skibet giver os en masse udfordringer og det er undervejs i forsøget på at finde løsninger på disse problemstillinger, at vi bliver klogere og mere skarpe på, ja, i sidste ende – vikingetiden.

Det er ikke første gang skibet springer læk i området omkring vanterne (det tovværk der går fra mastetoppen til skibets sider og forhindre masten i at vælte). Skyldes det at konstruktionen er for svag i dette område? Har vi overset fejl i tømmeret? Har vi underdimensioneret konstruktionen der hvor der ikke findes originalt materiale? Trækker vanterne for hårdt i skibssiderne? Trykker masten for hårdt i bunden af skibet? Hvordan kan det forhindres? Stivere skrog? Mindre rig og sejl?

Lauget spiller også en stor rolle i de løsninger vi finder frem til, og vi har en rigtig god dialog med dem undervejs.

Vi kommer gerne med flere forklaringer efterhånden, som vi finder frem til løsninger. For det er jo ikke forbudt at snakke om, det er tværtimod vigtigt at reflektere og formidle til vores gæster. Med fokus på at det er disse erfaringer der giver os ny viden om vikingernes skibe.

Havhingsten skal på land på søndag kl. 10 til kl. 12. Kom og hjælp til! Når skibet er på land er der fiskefrikadeller, rugbrød og remolade til alle.

Husk tilmelding på Laugnet