Museumstræ

10. maj 2019 15:58 , af Søren Nielsen

Inden længe ankommer en stor – meget stor - egekævle til værftspladsen på museumsøen. Bådebyggerne skal bruge en del af tømmeret til bordplanker til byggeriet af det nye Skuldelev 3-skib.
Som I vil se, ER det et meget stort træ. Egestammen er hele 12,5 meter lang og 1,25 meter i diame-ter i rodenden! Stammen indeholder flere og længere planker, end der er brug for til det nuværende byggeri. Men da Vallø stift, som vi har købt kævlen af, ville fælde træet under alle omstændigheder - på grund af store knækkede grene og skader på barken, som risikerede at tilføre træet råd og svamp – har vi fået tilbudt, og besluttet, at købe det.
Vi planlægger at lagre en del af træet til byggeriet af Roskilde 6-langskibet, som vi sammen med Venneforeningen arbejder på at bygge, når det nye museum åbner. Lange skibe har brug for lange planker. Og det er ikke sikkert at vi kan finde, eller få lov til at fælde, sådan et træ på et senere tids-punkt.
Træet har vokset i Vallø Stifts skove. Det stod i et område af skoven som Vallø kalder for ’museet’. Det betyder, at de kun fælder og sælger disse træer til særlige formål. Det kan være restaurering af møller eller ældre bygninger, eller til historisk skibsbygning, som her på Vikingeskibsmuseet. Vallø har passet og plejet disse egetræer i 200 år, lige siden 1807 hvor englænderne tog vores flåde og kong Frederik VI opfordrede private skove at plante egetræ til en ny flåde. Denne eg er en sand flå-deeg, som nu bliver brugt til sit oprindelige formål, nemlig skibsbygning.