Spændende foredrag om ’Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet’

18. marts 2022 11:43 , af Tom Nicolajsen

1600-tallet var skibsdekorationernes guldalder. De enorme galioner i skibenes stævne, og de høje agterspejle gav store muligheder for tidens billedskærere og malere. 
Kongens skibe blev sejlende gallerier "til Rigets Ziir og Reputation".
Jens Riise Kristensen fortæller levende om skibenes imponerende dekorationer og hvad udsmykningen også stod for: Kongens demonstration af sin magt.

En farverig fortælling

Flot har det set ud, da Christian 4.´s flåde lå for anker tæt ved Lollands flade kyst i efteråret 1644. Farverige flag og vimpler blafrede i vinden. De fineste skibe var overdådigt dekoreret med utallige figurer, ornamenter, våbenskjolde og bemalinger i flotte farver. Fremtoning havde stor betydning, for kongens skibe var bærer af et budskab. En fortælling om overskud, viden, kultur og magt. Flådens skibe var som de kostbare slotte, der ifølge Christian 4. var bygget til ”rigets ære og tjeneste”.

I Christian 4.s regeringstid (1588-1648) blev inventar i slotte og kirker udsmykket med en større farveglæde og flere udskårne og bemalede figurer end i 1500-tallet. Man tog naturligt nok den samme billedverden med til søs. Christian 4. var en sømandskonge, og udsmykningen blev i hans regeringstid ekstra blomstrende og farverig.

Fakta om foredraget:

'Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet'

Foredragsholder: Jens Riise Kristensen, bygningskonstruktør
Dato: Tirsdag 29. marts 2022
Tidspunkt: kl. 19.30
Varighed: ca. 60 min.
Pris: 135 kr. + 15 kr. gebyr – dækker både foredrag og entre

» Køb billetter på BilletExpressen...